Byta däck själv

Om man känner sig säker nog för att byta däck själv så går det självklart bra det med. Dock är det en del saker som kan vara bra att tänka på. Därför har vi här en liten checklista på vilka steg man bör genomföra när man byter däck på sin bil, inför sommaren eller vintern.

Steg 1

Se till att du verkligen har alla verktyg som behövs för att byta däck på din bil innan du börjar. De saker som du behöver är; En hjulnyckel, helst ett fälgkors. En domkraft för att kunna lyfta bilen säkert. Träklossar så att bilen säkert står stadigt. En stålborste för att få bort all smuts ordentligt. Handskar är bra att ha så man inte gör illa sig eller fryser om händerna. Andra saker man kan behöva är momentnyckel och en pallbock.

Steg 2

Börja gärna med att tvätta dina däck innan du börjar med själva däckbytet. Däcken är ofta smutsiga och däckbytet kommer att bli betydligt trevligare att utföra om du tvättar dem först.

Steg 3

Se till att bilen står helt plant, att byta däck i en backe har aldrig varit en bra idé. Dra åt handbromsen extra hårt och lägg träklossarna som kilar vid de hjul du inte börjar med. Åker man till en Gör det själv verkstad så kan man hissa upp hela bilen på en gång men gör du det hemma så se till att det blir säkert för dig och för din bil.

Steg 4

Först tar man bort navkapslarna på däcken, ta inte i allt vad du orkar så att du inte skadar dem i onödan. Sedan lossar du på muttrarna lite grann på alla däcken innan du hissar upp bilen med domkraften.

Steg 5

Börja nu med att lokalisera den bärande punkten på bilens ram närmast det däck du ska börja med att byta. Detta gör man för att inte skära igenom underredet på bilen med domkraften. Om du blir osäker på var den sitter så kolla i din bils manual.

Steg 6

Hissa nu upp bilen med domkraften, ungefär en decimeter upp från marken räcker. Dock är det alltid bättre att höja för mycket än för lite.

Steg 7

Nu är det dags för fälgkorset, ta gärna hjälp av pallbocken för att få extra stöd. Skruva loss muttrarna helt.

Steg 8

Lyft av däcket och lägg det bredvid dig, det kan vara en god idé att märka däcket med en spritpenna så att man vet vilket däck som sitter var.

Steg 9

Nu lyfter du på det nya däcket och skruvar sedan fast alla muttrar så hårt du bara kan. Var dock försiktig så att bilen inte åker av domkraften men muttrarna måste sitta stenhårt. Sedan är det dags att sänka ner bilen igen och göra om samma procedur med alla de andra däcken ett i taget.

Steg 10

Tänk på att alltid efterdra dina muttrar. Om dem sitter bara lite för löst så kan det innebära livsfara att köra bilen. Så var det dags att sätta på navkapslarna igen och du är klar!

 

Behöver du ytterligare information om däckbyten så klicka här!